Site logo

Bezienswaardigheden Volendam: wat is er allemaal te doen?

Volendam, een klein vissersdorpje aan het IJsselmeer waar niet zoveel te beleven is? Fout! Volendam is een bruisende, toeristische trekpleister, een van de grootste van Nederland zelfs. Denk je na over een bezoek aan deze plek, dan mag je de volgende leuke plekken niet missen.

Musea in Volendam

Het kleine dorpje heeft een rijke historie en de beroemde folklore is over de hele wereld bekend. Je kunt terecht in drie informatieve musesa die je meer vertellen over de geschiedenis, muziek, palingroken en meer.

Het Volendams Museum

Hier kun je meer leren over de geschiedenis en folklore van Volendam. De beroemde klederdracht, unieke kunstwerken, replica’s van schepen en een filmzaal met documentaires: je kunt hier makkelijk een middag vertoeven en kennis opdoen over een uniek stukje Nederland. Naast de vaste collectie wordt er regelmatig ook een tijdelijke expositie of tentoonstelling toegevoegd.

Cheese Factory Volendam

Nederlands zijn echte kaaskoppen, wordt altijd gezegd. Maar hoe wordt kaas nu precies gemaakt? En hoe deden ze dat vroeger eigenlijk? De Cheese Factory is zowel een kaasfabriek als museum en je kunt met eigen ogen het proces bekijken. Een bezoekje aan dit museum is natuurlijk niet compleet zonder een stukje verse kaas te proeven en mee naar huis te nemen!

Palingsound Museum

Palingsound is de typische muziekstijl uit Volendam en dat is dan ook het hoofdonderwerp van dit museum. Er zijn veel Volendamse artiesten groot geworden dankzij deze muziekstijl, waar je meer over te weten komt tijdens een bezoek aan het museum. Naast de muziekafdeling wordt er ook meer informatie gegeven over het palingroken en hoe dit in zijn werk gaat. Ook hier kun je een lekker stukje paling proeven.

Proef de verse vis

Tijdens een bezoek aan het vissersdorpje Volendam mag een verse vis proeven niet ontbreken tijdens je dagje uit. Het hele jaar door kun je genieten van haring (de bekende Hollandse Nieuwe), kibbeling en paling. Er zijn meer dan genoeg restaurants, lunchrooms, bars en andere gelegenheden om de honger te stillen met een verse vis. De gezellige en authentieke sfeer van het dorp draagt bij aan een unieke belevenis.

BN’ers spotten

Er zijn enkele bekende Nederlanders die groot zijn geworden door de Palingsound. Denk bijvoorbeeld aan Jan Smit, Kees Tol en Nick & Simon. Het kan dus zomaar voorkomen, dat je nietsvermoedend door Volendam loopt en ineens een BN’ers tegen het lijf loopt. Hoe leuk is dat! Daarnaast zijn er ook leuke speurtochten te boeken waarmee je op speciale plekken terechtkomt waar de BN’ers zijn opgegroeid of hun jeugd hebben doorgebracht. Leuk als tip voor een vrijgezellenfeest of teamuitje!

Probeer de traditionele klederdracht

In de musea zal je de traditionele klederdracht en haar geschiedenis al ontdekken. Maar wist je dat je jezelf ook kunt omkleden voor een set leuke foto’s? Het is een populaire bezigheid die je op meerdere plekken in het dorp kunt boeken. Bij de klederdracht horen ook bijpassende accessoires, zoals klompen, melkbussen, Delftsblauwe borden en meer. Niet alleen jijzelf, maar ook de ruimte waarin de foto wordt gemaakt is in authentieke sfeer aangekleed. Bij sommige plekken kun je zelfs terecht met (zeer) grote groepen, het is een uitje dat je niet mag missen tijdens je bezoek aan Volendam.

Met de Marken Express naar Marken

Heb je alle bezienswaardigheden in Volendam ontdekt, maar is de dag nog niet voorbij? Neem dan de Marken Express naar het fraaie schiereiland Marken. Dit kleine eilandje in het Markermeer heeft een pittoreske uitstraling, dankzij de oude straatjes en de mooie haven. De overtocht met de veerdienst neemt ongeveer 30 minuten in beslag en je bent ook welkom om je fiets mee aan boort te nemen.

Veel plezier in Volendam!

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Onze Tips

Vergeet ons niet te volgen!

Meest populaire artikelen

  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe