Site logo

Kanovaren in Brabant: ontdek de natuur vanaf het water

Ben je op zoek naar een sportief uitje dat geschikt is voor jong en oud? Dan is kano varen in Brabant een echte aanrader! Tijdens een korte of lange kanotocht op de Dommel of de Aa ontdek je flora en fauna in de buurt van ‘s-Hertogenbosch, Valkenswaard, Boxtel of andere plaatsen in Brabant. Een kanotocht is geschikt als (mid)dagvullend programma voor een uitje met collega’s, vrienden, familie en kinderen.

Kanoën in Brabant kan in drie gebieden, namelijk op de Aa, op de Dommel of door de Biesbosch. Elk gebied heeft zijn eigen kenmerkende eigenschappen en biedt een prachtig uitzicht over landschappen, natuur en water. De kans is ook zeer groot dat je vogels, bevers, vissen, koeien en andere dieren tegenkomt tijdens een korte of lange tocht. Wil je meer achtergrondinformatie over de gebieden waar je doorheen komt, dan kun je ook kiezen voor een kanotocht onder leiding van een gids.

We hebben een handig overzicht gemaakt van kano-aanbieders in Brabant waar je een kanotocht kunt reserveren. Lees snel verder!

Kanoën op de Dommel

1. Kanovaren richting ‘s-Hertogenbosch

Kanovaren op de Dommel brengt je naar uitgestrekte bossen, groene weilanden en prachtige oevers vol flora. Wist je dat de Dommel zelfs helemaal tot in Belgisch Limburg loopt? In de stevige Canadese kano’s van M2E Outdoor vertrek je vanaf Halder voor een tocht van 9km naar ‘s-Hertogenbosch. Tijdens de tocht voer je door de bossen en langs de velden van het Bossche Broek, een prachtig stuk natuur dat ook erg geliefd is om te wandelen en fietsen. Is 9km niet lang genoeg, dan kun je optioneel ook starten vanuit Sint-Michielsgestel voor een tocht van 12km. Je eindigt in ‘s-Hertogenbosch op de Pettelaarseweg, dicht bij het centrum en daarom is dit uitje ook goed te combineren met een hapje eten in het gezellige centrum van de hoofdstad van Brabant.

Nog meer mooie natuur in Brabant ontdekken? Dan biedt M2E Outdoor ook een kanotocht op de Aa aan, bijvoorbeeld vanaf Kasteel Heeswijk naar Berlicum.

2. Kanovaren in regio Valkenswaard

Wil je het zuidelijke gedeelte van de Dommel ervaren, dan kun je bij Rofra terecht voor een sportieve kanotocht vanaf Borkel of Neerpelt (België). De kanotocht vanaf Borkel is ca. 8km en met 2 uur heel geschikt voor gezinnen of een recreatieve kanoër. Wil je liever een (mid)dagvullend programma, dan is de tocht vanaf Neerpelt een goede keuze, waarbij je zo’n 4 uur vaarplezier hebt. Alle activiteiten van Rofra worden gestart vanaf hun eigen locatie in Valkenswaard. Per bus wordt je naar de startlocatie gebracht en kun je weer terug kanoën naar Valkenswaard. Na afloop kun je even bijkomen op het terras van het nabijgelegen restaurant ‘t Boothuys.

Ook bij PUUR Buitensport & Kanoverhuur in Valkenswaard kun je terecht voor een schitterende kanotocht vanaf Borkel of Neerpelt. Je kunt kiezen uit twee prachtige Dommel-tochten. De korte tocht vanaf Borkel en Schaft is 8,5 km en duurt ongeveer 2 uur. Daarmee is het een goede tip voor gezinnen met kleine kinderen die een leuk dagje uit wensen. Sportieve kanovaarders die langer willen kanoën op de Dommel, kunnen kiezen voor de lange kanotocht die in Neerpelt begint met een mogelijke tussenstop in Borkel. Deze route is 18km en duurt ca. 4,5 uur.

Liever een andere kanotocht of combinatie met andere buitenactiviteiten, zoals Country Golf, Paintball of Survival Games? Dan zijn er meer dan genoeg opties bij Puur Kanoverhuur om een dagvullend programma samen te stellen.

3. Kanoën in regio Boxtel

Zoek je een enthousiaste kano aanbieder voor een kanotocht in regio Boxtel? Dan moet je bij Strik Recreatie zijn! Al ruim 18 jaar organiseren zij korte en lange kanotochten op de Dommel met start- of eindpunt in de buurt van Boxtel, bijvoorbeeld in Olland, Sint-Michielsgestel of Son en Breugel.

Tijdens het kanoën op de Dommel ontdek je bijvoorbeeld de prachtige kastelen in de buurt van Vught of de natuur van het Groene Woud. Je kunt zelfs kiezen voor een lange kanotocht met eindpunt in ‘s-Hertogenbosch, waarbij je ook de Middeleeuwse verdedigingswal kunt ontdekken. Kortom, Kanoverhuur Strik Recreatie biedt voor jong en oud leuke kanotochten!

Kanoën op de Aa

1. Kanovaren vanaf Kasteel Heeswijk

Ontdek het dynamische beekgebied tussen Heeswijk-Dinther en Berlicum. In de luxe Canadese kano’s van Kanoverhuur Beekdal vaar je over een route van ruim 7,5 km en geniet je van de mooie natuur. Als je gelukt hebt, kun je tijdens de kanotocht bevers, reeën of ijsvogels spotten! De route start bij kasteel Heeswijk (ook een leuke tip om voorafgaand aan de kanotocht door Brabant naartoe te gaan), en onderweg kom je ook langs de uitkijktoren en Seldensate (ruïne). Wil je er een gezellig dagje uit van maken, dan kies je voor een arrangement inclusief lunch bij een van de twee restaurants in de buurt.

Kanovaren in de Biesbosch

Beleef de Biesbosch van dichtbij tijdens een kanotocht op het water. De Biesbosch is een uniek natuurgebied met ruige landschappen, smalle kreekjes en weidse watervlakten. Het ruige natuurgebied zorgt ervoor dat zowel de recreatieve als ervaren kanovaarder een (mid)dag plezier kan beleven op het water. Er zijn speciale aanlegsteigers voor kano’s te vinden in het gebied.

Kanovaren in de Biesbosch kan middels drie bewegwijzerde routes: één vanaf Biesboschcentrum Dordrecht en twee vanaf Natuurpoort Vissershang (nabij Hank). Deze routes duren 2 tot 4 uur en zijn ook geschikt voor beginners. Je voert door bochtige kreekjes en geniet van een afwisselend landschap waar veel beversporen te ontdekken zijn! Liever iets meer uitdaging? Dan biedt Nationaal Park De Biesbosch ook twee andere routes.

De Gijsterroute 11km: Ontdek prachtige kreken, het bruggetje van St. Jan en de Toontjesplaat tijdens deze route van 11km door de Gijster. De route duurt ongeveer 4 uur en biedt de mogelijkheid om onderweg te wandelen.

Doolhofroute 17km: Met 17km en ca. 6 uur is deze route een dagvullend programma. Je vaart rondom De Zuiderklip, waar je ook kunt uitstappen voor een wandeling.

Op de website van Nationaal Park De Biesbosch vind je meer informatie over kanovaren in het natuurgebied.

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Onze Tips

Vergeet ons niet te volgen!

Meest populaire artikelen

  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe